Noter İhtarname Ücreti
hak kaybı yaşayan, herhangi bir konuda muhatap kişiye uyarı yapmak isteyen veya borçlusuna yasal olarak uyarıda bulunmak isteyenler ihtarname yöntemini sıklıkla kullanılır. Ülkemizde de ihtarname kendisini geniş bir kullanım alanı bulup oldukça farklı konular için tercih edilir. Noter ihtarname ücreti ise birçok değişkene bağlı olarak farklılık gösteren bir durum olduğundan herhangi bir standarda sahip değildir. Bu yazıda noter ihtarname ücretleri hakkında detaylı bilgi alabilir ve bu ücretlerin neye göre belirlendiğini öğrenebilirsiniz.
İhtarname Nedir?
En basit anlatımla ihtarname noter aracılığı ile muhatap olan kişiye yapılan bir uyarıdır. Bu kimi zaman yasal bir hak kaybından kimi zaman sözleşmeden doğan bir durum kimi zaman ise var olan bir borçtan oluşabilir. İhtarnamelerin geçerlilik kazanabilmesi için noter aracılığı ile gönderilmesi şarttır.
İhtarname Hangi Konularda Hazırlanır?
İhtarnameler günümüzde genellikle sözleşmeden doğan borçlar ve bundan kaynaklanan hak kayıpları için yaygın olarak hazırlanır. İhtarnamenin genel amacı borçlu ya da herhangi bir suç işleyen kişiye uyarıda bulunmak olduğu için hazırlarken oldukça titiz davranılması gerekir. Günümüzde ihtarnameler kendilerine aşağıdaki alanlarda uygulama bulup yaygın olarak tercih edilen bir yasal uyarı yöntemidir.
- Kira borçları;
- Ödenmeyen taksit borçları;
- Alışveriş borçları;
- İhlal edilen sözleşme;
- Sözleşmenin uygulama dışında kalması;
- Sözleşmenin çeşitli nedenlerle sona ermesi…
İhtarname Ücreti Ne Kadar?
Noter ihtarname ücreti her yıl alınan karar neticesinde resmi gazetede yayınlanır. 2020 yılı için en düşük ihtarname ücreti en az 155 lira olup bu miktar 1000 liraya kadar çıkabilir. Noter ihtarname ücretlerini belirleyen birçok unsur olduğu ve bu ihtarnamelerin hepsi aynı kuruluşlara ya da kişilere yapılmadığı için fiyatlarda belirli bir standart uygulanmaz.
Noter İhtarname Ücretini Belirleyen Etkenler
Noter ihtarname ücreti öncelikle ihtarname türüne göre değişen bir konudur. Nitekim ihtarname oldukça geniş bir uygulama alanına sahip bir konu olduğu için fiyatları da hazırlanan ihtarnamelere göre farklılık gösterecektir. Ayrıca ihtarnameler;
- Hazırlayan kişi;
- Sayfa sayısı;
- Satır sayısı;
- İhtarname içerisinde yer alacak eklere göre de değişebilir.
Bilindiği üzere ihtarname hem noterde hem de kendi başınıza hazırlayabileceğiniz resmi evraklardır. Eğer kendi başınıza ihtarnameyi hazırlarsınız burada herhangi ek bir ücret ödemeniz gerekmez. Ancak ihtarnameyi noterde hazırlamak isterseniz bunun için ödemeniz gereken ekstra bir meblağ bulunur. Bu noterden notere değişen bir konu olduğu için herhangi bir taban fiyat vermek doğru olmayacaktır. Sayfa sayısı ise bütün noterlerde geçerli olan bir konu olup damga vurulan sayfa sayısına göre ücret belirlemesi yapılır.
Her bir sayfa yazı 8,29 lira, çeviri için 68,63 lira, karşılaştırmak için 8,29 lira ve tescil için 2,59 lira olur. Satır sayısı da aynı şekilde belirli bir taban fiyat uygulamasına sahip olmayan konulardan birisi olup hazırlanacak ihtarnameye göre değişkenlik gösterebilir. İhtarname içerisinde yer alacak tekrar ise fiyatını belirleyen bir başka unsur olup mümkün olduğunca az miktarda kullanılması tavsiye edilir. Noter ihtarname ücreti pek çok değişkene göre farklılık gösteren bir durum olduğundan mümkün olduğunca sade ve kısa tutulmasında fayda vardır.
İhtarname Hazırlanırken Dikkat Edilecekler
İhtarname hazırlanırken dikkat edilmesi gereken ilk konu kesinlikle bir yasal dayanağın bulunması olarak öne çıkar. Nitekim yasal dayanağa sahip olmayan ihtarnameler kanıt olarak kullanılabileceği için bu konuda oldukça titiz davranmanız gerekir. İkinci konu ise ihtarname hazırlarken daha uygun fiyatlarla mal edebilmek açısından gereksiz kelime kullanımından kaçınılmasıdır. Aynı şekilde fazladan satır eklemek, normalde birkaç satır anlatılabilecek konuyu bir paragraf haline getirmek ve gönderim aşamasında çok fazla etkisi bulunmayacak dosyaları eklemek daha pahalıya göndermenize neden olur. Bu tür durumlarla karşılaşmamak adına ihtarname hazırlarken bir uzmanın yardımını alabilir ve herhangi bir hukuki hak kaybı yaşamamak için doğru bir şekilde hazırlandığından emin olabilirsiniz.
İhtarnameyi Kim Hazırlayabilir?
İhtarnameler yetkili noter tarafından hazırlanabilen birer resmi evraklar. Ancak burada unutulmaması gereken nokta noterde hazırlanan ihtarnamelerin çok daha maliyetli olacağıdır. Aynı şekilde bu resmi evrakı kendi başınıza da hazırlayabilir ve ihtarname örnekleri ya da da taslaklarından faydalanarak hazırlama imkanı bulabilirsiniz. Hukuka uygun olarak ve en kapsamlı şekilde hazırlanmasını isterseniz de HFK Hukuk Bürosu olarak uzman ekibimiz ile sizlerin yanındayız.