Tahliye Talepli İcra Davası

Kiralanan herhangi bir iş yeri, ev veya taşınır için kiranın ödenmediği durumda uygulanabilecek yöntemler mevcuttur. Bunlardan ilki bir kira dönemi içerisinde kiracıya iki defa ihtarname aracılığı ile uyarıda bulunmaktır. Uygulamada oldukça zor olan ve daha fazla vakit olan bu yöntem günümüzde pek fazla tercih edilmez. Tahliye talepli icra davası ise tam olarak burada devreye girip alacaklı kişiler tarafından yoğun olarak kullanılır. Bu yazıda tahliye talepli icra davaları hakkında merak ettiğiniz her türlü soruya cevap bulabilir ve bilmeniz gereken püf noktaları öğrenebilirsiniz.

Tahliye Talepli İcra Davası Nedir?

Tahliye talepli icra davası başvuru yapıldığı andan itibaren yürürlüğe giren ve kiracının borcunu ödememesi sonucu sahip olduğu mallar üzerine icra konulması ile tahsilat yapılan dava çeşididir. Uygulamada çok daha pratik olan bu durum mal sahipleri tarafından yaygın olarak kullanılıp kiracının borcunu ödemediği durumlarda tercih edilir.

Tahliye Talepli İcra Davası Ne İçin Açılır?

Tahliye talepli icra davası herhangi bir işyerinde, evde veya kiralanan bir ortamda yaşayan ve kira borcunu belirtilen süre içerisinde ödemeyen kiracılara açılan dava çeşididir. İhtarname yönteminin aksine kirayı tahsil edebilmek için icraya gidilmesi tahliye talepli icra davalarının asıl kullanım nedenidir. Burada kiracının borcunu ödemesini beklemek yerine mülk sahibi sahip olduğu taşınır veya taşınmazlar üzerine icra koyarak ilgili borcu tahsil edebilir. Yasal olarak da dayanağı bulunan bu durum günümüzde kendisini oldukça geniş bir uygulama alanı bulup pek çok mülk sahibi tarafından kullanılır.

Tahliye Talepli İcra Davalarının Faydaları Nelerdir?

Tahliye talepli icra davası faydaları öncelikle daha pratik olması ile başlar. Normalde notere gidip bir kira dönemi içerisinde iki defa ihtarname hazırlamak gerekirken tahliye talepli icra davalarında tek bir başvuru yeterli olur. Buradaki temel husus sözleşmede yer alan ve belirtilen süre içerisinde kiranın ödenmemesidir. Ayrıca tahliye talepli icra davaları aşağıdaki konularda sizlere fayda sağlayabilir.

  • Herhangi bir sebepten ötürü mülkünüzden çıkmak istemeyen kişileri çıkarma;
  • Borcunu ödeme konusunda direten kişiler;
  • Sahip olunan mülkü bir başkasına kiraya vermek için boşaltma.

Tahliye Talepli İcra Davalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tahliye talepli icra davalarında başvurmadan önce dikkat edilmesi gereken ilk şey damga vergisidir. Nitekim günümüzde birçok mülk sahibi kira gelirinden doğan damga vergisine zamanında ödemediği için bu türlü başvuruları uygulamaya alınmaz. Aynı zamanda mahkemeler birçok durumda damga vergisi ödenmediği için karar vermez. Böyle durumlar ile karşılaşmamak ve sürecin daha hızlı bir şekilde ilerlemesini sağlamak için öncelikle damga vergisini yatırmakta fayda vardır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer şey ise hukuki yoksunluk ve hak kaybı yaşamamak için kesinlikle bir profesyonelin yardımını almaktır. Nitekim böyle durumlarda sizin gibi kiracınız da bir avukata başvurabileceği için var olan yasal açıkları kullanma ve işlenen usulsüzlükler hakkında çalışmalar yürütebilir. Davanın geçersiz olmasını sağlayıp ayrıca verilmiş olan hükmü bozabilir. Bunun için kesinlikle bir profesyonel ile anlaşmak, onu konu hakkında detaylı bir şekilde bilgilendirmek, kira sözleşmesini bu uzmana inceletip herhangi bir yasal açık olmadığından emin olmak ve hukuka uygun olacak şekilde başvurularda bulunmak oldukça mühimdir.

Tahliye Talepli İcra Davalarında Nereye Başvurulması Gerekir?

Tahliye talepli icra davalarında muhatap alabileceğiniz tek kurum İcra Genel Müdürlüğü olarak öne çıkar. Adresinizi en yakın olan İcra Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunarak sürece bizzat yönetebileceğiniz gibi bir avukat vasıtasıyla herhangi bir şey yapmanıza gerek kalmadan ilerlemesini sağlayabilirsiniz.

Tahliye Takipli İcra Davalarında Süreç Nasıl İlerler?

Tahliye takipli icra davalarında süreç öncelikle İcra Genel Müdürlüğüne başvurmak ile başlar. Başvuru işlemi alınıp tebligat kiracıya yapıldığı tarihten itibaren 7 gün içerisinde haciz işlemi başlar. Kiracı da bu 7 gün içerisinde verilen karara itiraz edebilme ve hacizi durdurabilme hakkına sahiptir. İtiraz edilmemesi durumunda ise öngörülen süre içerisinde tahliye edilmesi istenir. Çatılı meskenlerde tahliye süresi 30 gün olurken çatısı olmayan ortamlarda tahliye süresi sadece 10 gün ile sınırlıdır. HFK Hukuk Bürosu olarak firmamız uzman ekibi ile ihlas duyabileceğiniz her türlü yasal problemde olduğu gibi tahliye takipli icra davalarında da sizlerin yanındadır.