Hizmet Tespit Davası

Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de işverenlerin yerine getirmesi gereken yükümlülükler mevcuttur. Bunlar işçilere sağlıklı, güvenli ve bütün haklarını kapsayacak şekilde bir çalışma ortamları oluşturmaktır. Ancak kimi zaman birçok işveren daha düşük maliyetler ya da daha çok para kazanabilmek için yanında bulunan işçilere sigortaya yaptırmaz. Bir suç olarak nitelendirilen bu durum ayrıca oldukça ciddi yaptırımlara sahiptir. Hizmet tespit davası da tam olarak burada devreye girer. Belirli bir süre boyunca herhangi bir işyerinde sigortasız olarak çalışmış olan işçilerin bu çalıştıkları süreyi primlerine ekletmek için açtıkları davadır.

Hizmet Tespit Davası Nedir?

Hizmet tespit davası herhangi bir işyerinde daha önceden sigortasız olarak çalışmış işçilerin açabilecekleri ve çalıştıkları süre boyunca eksik olan sigorta primlerinin tekrardan yatırılmasını sağlayan dava çeşididir. Sigortasız işçi çalıştırmak ülkemizde her ne kadar büyük yaptırımları sahip olsa ve suç olarak nitelendirilse de ne yazık ki birçok kişi hem sigortasız çalışıp hem de buna göz yumar. Böyle durumlarda aradan 5 yıl geçse bile başvuruda bulunmak ve bu eksik prim günlerinin tekrardan yatırılması mümkündür.

Hizmet Tespit Davası Neleri Kapsar?

Hizmet tespit davası temel olarak sosyal güvenlikle alakalı olduğu ve sadece eksik kalan prim günlerini yatırmak için kullanıldığı için kapsama alanları oldukça dardır. Ancak günümüzde oldukça başvurulan bir dava çeşidi olup hak sahiplerinin yasalar aracılığı ile bu hakkında elde etmesini sağlar. Hizmet tespit davalarının bir geçerlilik kazanabilmesi için kanıtla birlikte başvuruda bulunmasında fayda vardır.

Hizmet Tespit Davalarında Hangi Kanıtlar Sunulabilir?

Hizmet tespit davası çerçevesinde ilgili kurumlara kanıt olarak ibraz edebileceğiniz birçok şey bulunur. Bu kimi zaman iş yerinde bulunan kayıt defterleri, kimi zaman görgü tanıkları kimi zaman ise bina kayıp biri olarak öne çıkar. Sadece bununla sınırlı kalmayıp hizmet tespit davalarında aşağıdaki kanıtları da ilgili kurumlara ibraz edebilirsiniz.

  • Aynı işyerinde çalışan veya çalışmış kişiler;
  • Yan dükkanlarda bulunan işveren, işçi veya görgü tanıkları;
  • Maaş bordroları;
  • Dükkan kayıt defteri;
  • Bina, site kayıtları;
  • Mobese veya kamera kayıtları…

Hizmet Tespit Davalarının Faydaları

Hizmet tespit davaları öncelikle daha erken emekli olabilmek için sizlere fırsat verir. Çalışılmış olan süre ispatlandığı ve ilgili kurumlara ibraz edildiği takdirde daha erken emekli olup daha fazla emeklilik maaşı almak mümkün olacaktır. Ayrıca hizmet tespit davaları işverenler için bir ders niteliği taşıdığı ve oldukça büyük yaptırımlara sahip olduğu için sizden sonra çalışacak kimselerin aynı şekilde zarar görmesini engelleyebilirsiniz.

Hizmet Tespit Davası Nasıl Açılır?

Hizmet tespit davaları için yetkili grup iş mahkemeleri olup başvuruların da buraya yapılması gerekir. Hukuk sistemimizde açıkça yer aldığı üzere hangi dava çeşidi olursa olsun avukat bulundurma zorunluluğu olmadığından hizmet tespit davalarının başvurusunu bizzat gerçekleştirebilirsiniz.

Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta işverenlerin genellikle bir avukat ile çalışmaktan çekinmemesi, karşılaşacakları büyük yaptırımdan korunabilmek ya da kaçamak amacı ile var olan bütün açıkları araması ve bu konularda neredeyse her şeyi size karşı koz olarak kullanacağıdır. Bundan dolayı yasal olarak hak kaybı yaşamamak ve hem dava süreci hem de dava sonrasında istediğiniz sonucu alabilmek için kesinlikle bir uzmanın yardımını almanızda fayda vardır.

Hizmet Tespit Davalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hukuki olarak herhangi bir hak kaybı yaşamamak ve oluşması muhtemel kanıtları ortadan kaldırması durumu için hizmet tespit davalarında dikkat etmeniz gereken birkaç püf nokta bulunur. Bunlardan ilki konuya tamamen hakim olduktan sonra başvuruda bulunmak ve buna uygun olacak bir strateji izlemektir. Tekrardan belirtmekte fayda var ki özellikle hizmet tespit davalarında işverenler sizin orada çalıştığınızı çürütmek için ellerinden geleni yapacaktır.

Böyle durumlar ile karşılaşmamak adına başvuru yapmadan ve işveren adresine tebligat ulaşmadan önce bir yol haritası çıkarmanız gerekir. Mahkemede şahit olarak sunacağınız kişilerin bu konu hakkında herhangi bir görüş belirtmesi ve süreç boyunca işveren ile herhangi bir anlaşma gerçekleştirilmemesi oldukça önemlidir. Bundan dolayı sadece güvenebileceğiniz kişileri hizmet tespit davalarında tanık olarak listenize eklemeniz ve bunları özenle seçmeniz gerekir.

HFK Hukuk Bürosu olarak neredeyse bütün yasal problemlerde olduğu gibi hizmet tespit davalarında da sizlerin yanında olup ihtiyaç duyabileceğiniz en iyi hizmeti sizlere vererek eksik sigorta primlerinizin ödenmesini sağlıyoruz.