İhtiyati Tedbir Nedir?
Çeşitli nedenlerden dolayı hakkını savunabilmek için yasalara başvuran kişiler bazen sıkıntılarla karşılaşır. Özellikle birçok kişi yasada bulunan açıkları kullanmak isteyip zararlı olduğu durumu telafi edebilmek için çeşitli yöntemler dener. Böyle durumlarda haklı olan tarafın zarara uğramaması ve yetkili makamlarca verilmiş olan kararın uygulanabilmesi için çeşitli önlemler yürütülür. İhtiyati tedbir de bunlardan birisi olup çeşitli mal varlıkları üzerine konulan ipotek tarzı bir önlemdir. Bu yazıda ihtiyati tedbir nedir sorusuna detaylı cevap bulup merak ettiğiniz her türlü konu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
İhtiyati Tedbir Ne Demek?
İhtiyati tedbir nedir; Yasalar tarafından vatandaşların hakkını koruyabilmek için alınan önlemlerden biridir. İhtiyati tedbir temel olarak mahkeme tarafından verilebilecek karar neticesinde elde edilmiş hakları alınmasını zorlaştıran veya önleyen her türlü konuda alınan önemdir. Bir örnek üzerinden açıklanacak olursa ihtiyati tedbir alacağını temin etmek için mahkemeye başvuran kişilerin bu alacağı tahsil etmesini kolaylaştırmasını sağlar. Çünkü ihtiyati tedbir borçlu tarafın sahip olduğu mal ve emtiaların satılmasını engeller.
İhtiyati Tedbir Ne İşe Yarar?
İhtiyati tedbir nedir ve ne işe yarar sorusuna cevap verilirse çekişmeli veya çekişmesiz yargı işlemlerinde yasalar tarafından haklı görülen kişinin hakkını elde edebilmesi için alınan tedbirler arasında bulunur. Ne işe yarar konusu ise daha çok başvuru yapılan tarafın hakkını tahsil edebilmesi için oluşabilecek engelleri ortadan kaldırma denilebilir. Oluşabilecek herhangi bir değişikliği önlemek amacı ile alınan ihtiyati tedbir mahkemenin haklı gördüğü tarafı korumak için alınır.
İhtiyati Tedbir Ne Zaman Kullanılır?
İhtiyati tedbir haksız bir fiilin meydana geldiği durumda kusurlu olan kişinin;
- Zararı tazmin etmesini zorlaştıracak;
- Şüpheye düşürecek;
- Geciktirecek;
- Gecikmeden doğan değer kaybı durumlarında uygulanır.
Mevcut durumun değişmesini engellemek adına alınan ihtiyati tedbir kararı maddi veya manevi zarar veren kişinin üzerinde bulunan mal veya emtiaları bir başkasında devretmesi veya satılmasını engeller. Bu sayede zararlı olan taraf herhangi bir şüphe yaşamadan hakkını alabileceğinden emin olur.
İhtiyati Tedbir Mahkemeden Önce Uygulanabilir mi?
Sonucu belli olan dava çeşitlerinde ihtiyati tedbir kararı yaygın olarak alınır. Özellikle anayasada açık bir şekilde belirtilen bir suç meydana geldiği ve bu suçu işleyen kişinin yetkili makamlarca hem maddi hem de manevi cezaya çarptırılacağı kesin olduğu durumlarda ihtiyati tedbir kararı uygulanır. Bu tür durumlarda mahkeme başlamadan önce ilgili makamlara başvuruda bulunmak ve bir hafta içerisinde icra işlemlerine başlamak mümkündür.
İhtiyati Tedbir Nasıl Uygulanır?
İhtiyati tedbir nedir; En basit anlatım ile ihtiyati tedbir kişilerin haklarını koruyabilmek için yetkili makamlar aracılığı ile alınan ve haksız tarafın sahip olduğu mal ve eşyaların satışını engelleyen bir karardır. İhtiyati tedbir kararına uygulayabilmek için iki farklı yöntem bulunup bunlardan ilki dava görülmeden öncesidir. Burada esas ile ilgilenen mahkeme veya kurum asıl muhatap olup yapılacak olan başvuruyu yürürlüğe koyacak yetkilidir.
Diğer durumda yani dava görülmeye başlandığında ise ihtiyati tedbir kararını davanın görüldüğü mahkeme koyabilir. Gerekli görüldüğü durumlarda ihtiyati tedbir kararı karşı tarafı dinlemeden yürürlüğe konulabileceği için eğer haklı olduğunuzu düşünüyor ve oluşabilecek olumsuz durumlara karşı önlem almak istiyorsanız hiç vakit kaybetmeden başvuru yapmanız gerekir. İhtiyati tedbir kararının uygulanabilmesi için bunun haklı bir geçerliliği olması ve yaklaşık olarak bunun ispat edilmesi gerekir. İlgili makamlara yapılacak olan başvurularda sadece şüpheli görülen durumlar ve suçlu olan tarafın zararı tazmin etmemek için elinde bulunan az miktardaki mal veya eşyayı satabileceği ya da devir edebileceği düşünüldüğü durumlarda bu karar uygulanır.
İhtiyati Tedbir Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
İhtiyati tedbir kararını alabilmek için bireysel olarak başvuru yapabilmeniz mümkündür. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda açıkça belirtildiği üzere herhangi bir hukuki işlemin yerine getirebilmek için yasalar avukat zorunluluğu kılmaz. Bir başka deyişle ihtiyati tedbir kararı çıkarabilmek için bir avukatın bulunması gerekmez.
Eğer yasalar hakkında yeteri kadar bilgiye sahip olduğunuzu düşünüyor ve hukuki haklarınızı en iyi şekilde temsil edebileceksiniz avukatın yardımına ihtiyacınız yoktur. Ancak hem yasal süreçler hem de bürokratik işlemler konusunda işinizi sağlama almak, haklarınızı en iyi şekilde korumak ve herhangi bir yasal açık bırakmayacak düzeyde başvurular yapmak istiyorsanız bir profesyonelin yardımına ihtiyacınız duyabilirsiniz. Böyle durumlarda HFK Hukuk Bürosu olarak uzman ekibi ile sizlerin yanında olup doğru kararları alma ve oluşabilecek aksilikleri aksilikleri önceden tahmin edip engelleme gibi avantajlar sunuyor.