Vasiyetname Nasıl Yazılır?
Herhangi bir ölüm oluşmadan önce kişinin sahip olduğu mallarını bir başkasının tasarrufun aktarmak için günümüzde en çok kullanılan yöntem vasiyetnamedir. Vasiyetnameler oldukça yaygın olarak kullanılıp kendisine geniş bir uygulama alanı bulur. Bu yazıda vasiyetname nasıl yazılır sorusuna detaylı cevap bulabilir ve vasiyetname hazırlarken dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi alabilirsiniz.
Vasiyetname Nedir?
En basit anlatımla vasiyetname kişinin sahip olduğu taşınır veya taşınmaz malları bir başkasına artırabilmek için kullanılan yasal yöntemdir. Vasiyetnamenin geçerli olabilmesi için kişinin ölüm anını beklemek yeterli olurken aynı zamanda ehliyeti olmadığı durumlarda da geçerlilik kazanır. Vasiyetnameler 3 farklı şekilde hazırlanır bunlar;
- Resmi vasiyetname
- El yazısı ile hazırlanmış vasiyetname
- Sözlü vasiyetnamedir.
Vasiyetnamede Mirasçılar Kimler Olabilir?
Türkiye’de şu anda yürürlükte olan hukuk sistemi içerisinde karma mirasçılık geçerli olduğu için vasiyetnamede istenilen kişi hak sahibi olabilir. Bir başka deyişle normalde sadece anne, baba ve çocukların hak sahibi olduğu durum bizim ülkemizde geçerli değildir. Vasiyet hazırlayan herkes istediği kişileri buna dahil edip sahip olduğu taşınır veya taşınmaz malları bir başkasına miras bırakabilir.
Vasiyetname Hangi Durumlarda Geçersiz Olur?
Vasiyetnamenin geçersiz olduğu durumlar aşağıdaki gibi olup ilgili makamlara başvuru yapıldığı takdirde paylaşımı yapılan malların gerçek sahiplerine gitmesi sağlanabilir.
- Tehdit etme yöntemi ile vasiyetname hazırlama;
- Kişinin ehliyeti bulunmadığı durumlarda vasiyet hazırlama;
- 15 yaşını doldurmamış kişilerin vasiyet hazırlaması;
- Bir başkasının hazırlamış olduğu vasiyet;
- Akli dengesi yerinde olmayan ve bunu ispatlayacak nitelikte rapora sahip olan kişilere vasiyet hazırlaması.
Tehdit etme yöntemi ile vasiyet hazırlatıp sahip olduğu mallara el koymak anayasada açık bir suçtur. Ayrıca bu yöntem kullanılarak hazırlanmış olan vaziyetler hiçbir şekilde geçerlilik kazanmadığı için hükmü bozmak mümkün olur. Tehdit ile hazırlandığını belli eden bir kanıt, delil veya şahit bu konuda yeterli olacaktır. Yapılması gereken şey tehdit ile hazırlanan vasiyet durumlarında ilgili makamlara başvuruda bulunarak vasiyeti geçersiz kılmaktadır. Kişinin ehliyeti bulunmaması ise vasiyeti hazırlayabilmek için yeterli niteliklere sahip olmaması ve şüphe uyandıran durumlar olarak bilinir. Böyle durumlarda vasiyet yetkili makamlarca geçersiz kılınıp hükmü bozulabilir.
15 yaşını doldurmamış bireylerin vasiyet hazırlaması ya da bir başkasına hazırlanması hukuk sistemimizde mümkün değildir. Aynı şekilde sözde bir başkası tarafından kendisine vekâleten hazırlanmış olan vasiyetlerde de herhangi bir geçerlilik bulunmaz. Vasiyetin bir başkası tarafından hazırlanabilmesi için ancak kişinin görme, yazma ve konuşma yetilerinin birisinden mahrum olması gerekir. Akli dengesi yerinde olmayan ve adli tıp raporları ile bu durumun ispatlandığı hallerde hazırlanmış olan vasiyetler geçersiz olacaktır.
Vasiyet Nasıl Hazırlanır, Söz ile Hazırlama?
Vasiyet nasıl yazılır; ülkemizde en çok kullanılan basit hazırlama yöntemi kişilerin söz ile vermiş olduğu türü olarak bilinir. Bir başka deyişle vasiyet bırakmak isteyen kimseler muhatap olan kişileri çevresinde toparlayarak neleri, kimlere miras bıraktığını detaylı bir şekilde anlatır. Ülkemizde gelenekler önem sahibi olduğu için söz ile hazırlanan vaziyetler geçerlilik kazanır.
Vasiyet Nasıl Hazırlanır, El yazısı ile Hazırlama?
Vasiyet nasıl yazılır; yaygın olarak karşılaşılan bir başka vasiyet türü ise el ile hazırlanan vasi yeter olup bunun için sadece bir kağıt ve kalem yeterlidir. Herhangi bir geçerliliğe sahip olabilmesi için el yazısı ile hazırlanmış vasiyetlerin miras sahibi tarafından hazırlaması gerekir. Nitekim aksini ispat edilebilmesi için adli tıp raporlarına başvurarak miras sahibinden bir başka el yazısı ile karşılaştırılması mümkündür. Gelişen teknoloji ile bir başkasının el yazısını taklit etmek kolaylıkla tespit edilebildiği için şüphelenildiğinde ilgili kurumlara başvuruda bulunarak geçerliliği yitirebilir.
Vasiyet Nasıl Hazırlanır, Resmi Yöntem?
Vasiyet nasıl yazılır; Resmi yöntemler kullanarak vasiyet hazırlayabilmek için yetkili olan bir devlet memuru gerekir. Bu kimi zaman konsolos kimi zaman noter kimi zaman ise bir devlet memuru olarak öne çıkar. Bu türlü durumlarda iki farklı kişi vasiyet hazırlamak isteyen kişinin yanında bulunarak şahitlik yapar.
Vasiyet hazırlanırken şahitlik yapacak bu kişiler her şeyin doğru bir şekilde ilerlediğinden ve vasiyetin eksiksiz bir şekilde hazırlandığından emin olur. Daha detaylı ve kanuni engellere takılmayan vasiyetler hazırlayabilmek için ise hukuki destek almakta fayda vardır. HFK Hukuk Bürosu olarak uzman ekibimizle birlikte her türlü yasal işlemde olduğu gibi resmi vasiyetler hazırlama ve kanun nezdinde geçerli olabilecek vaziyetler hazırlayabilmenizde sizlerin yanındayız.