İhtarname Örneği

Kelime anlamı itibariyle ihtarname bir çeşit yasal uyarı anlamını taşır. Ayrıca açılacak olan davadan önce son uyarı olarak da nitelendirilen ihtarname yaygın olarak kullanılan bir yasal yöntemdir.

Kullanan kişiye birçok hakkı beraberinde getirmesi ve ileriki aşamalarda kanıt olarak mahkemeye sunulabildiği için ihtarname günümüzde alıcıların başvurduğu yöntemdir. Bu yazıda ihtarname nasıl yazılır, yazılırken nelere dikkat edilmelidir sorularına cevap bulabilir ve size rehber olması açısından hazırlamış olduğumuz ihtarname örneği ve taslağını kullanabilirsiniz.

İhtarname Nedir?

Çeşitli kanundan, sözleşmeden, örften ve adetten doğan çeşitli alacakların tahsil edilebilmesi için yapılan yazılı uyarıya ihtarname ismi verilir. İhtarname hak kaybını önlemek ve söz konusu alacakları kanunlar aracılığı ile tahsil edebilmek için en iyi yöntemdir.

İhtarname Ne İşe Yarar?

İhtarname ilk olarak yasalar aracılığıyla uzun süre borcunu ödememiş olan kişiye uyarı yapmak için kullanılır. Mahkemeye başvurup oldukça çetrefilli geçecek ve bitmesi yıllar sürecek davalara katlanmak yerine günümüzde alacaklılar yasaları bir dayanak olarak kullanarak ihtarname aracılığı ile bu süreci hızlandırır. İhtarname ayrıca borçlu olan kişinin söz konusu borcun ödenmemesi durumunda yaşayacakları hak kaybı, ödemesi gereken tazminatlar, gecikme ücretleri ve avukatlık masrafları gibi konuları da kapsayabilir. Bu tamamen alacaklının insiyatifine bağlı olan bir durum olup genellikle borcun türüne göre de değişkenlik gösterir.

İhtarname Hangi Konuları Kapsar?

İhtarnameler günümüzde her türlü hak kaybı durumunda kullanılabilir. Kapsadığı konular ise aşağıdaki şekillerde olup daha da genişletmek ve çeşitlendirmek mümkündür.

  • Sözleşmeden doğan hak kayıpları;
  • Sözleşmenin sona erdirilmesi;
  • Sözleşme oluşturulması durumunda bir hakkın ihlal edilmesi;
  • Sözleşmede yer alan ihlalleri sona erdirme;
  • Sözleşmede yer alan ihlallerden dolayı uyarı yapma;
  • Ödenmeyen kira borcu;
  • Ödenmeyen taksit borcu;
  • Vadesi gelen herhangi bir borcu tahsil edebilme.

İhtarnameler sadece borçları tahsil etmek için değil ayrıca uyarı niteliği taşıyan bir tebligat aracıdır. İhtarnameler temel olarak hak kayıplarını önlemek ve bu konulardan muhatap olan kişileri uyarmak için kullanıldığından oldukça geniş ağa sahiptir.

İhtarnameyi Kim Hazırlar?

İhtarnameler noter aracılığı ile hazırlanan resmi evraktır ve düzenleme aşamasında oldukça dikkat edilmesi gerekir. Nitekim doğru bir şekilde hazırlanmayan ve herhangi bir yasal dayanağı bulunmayan ihtarnameler muhatap olan kişiler tarafından bir delil olarak kullanılabilir. Bu nedenle hazırlarken aşağıda yer alan ihtarname örneği sizler için bir rehber olup titizlikle incelenmesi gereklidir. Hazırlarken burada yer alan şablona uyumak ve bu doğrultuda hazırlamak sizlere yardımcı olacaktır. İhtarnameyi hazırlama konusunda size fayda sağlayacak kişiler ise avukatlar olup daha kapsamlı ve detaylı bir şekilde işlem yapmanıza yardımcı olabilirler. Herhangi bir hak kaybına uğramadığınızdan emin olup ayrıca daha uygun fiyatlar ile gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Nitekim noter aracılığı ile hazırlanan resmi evraklar olduğu ve satır başına ücretlendirme yapıldığı için ihtarnamede kelime kalabalığına yer verilmemesi ve konuyu net bir şekilde açıklamak daha uygun ücretlere göndermenize olanak tanıyacaktır.

İhtarname Nasıl Hazırlanır?

İhtarname örneği olan aşağıdaki şablonu kullanmadan önce ihtarname içerisinde mutlaka yer alması gereken birkaç başlık vardır. Bu başlıklar ihtarnamenin çeşidi değişse bile aynı kalıp aşağıdaki gibi öne çıkar.

  • İstemde bulunan kişinin adı, soyadı, açık adresi, T.C.
  • Muhatap olan kişinin adı, soyadı, T.C. ve açık adresi
  • İhbarın konusu
  • İstemde bulunan kişinin imzası
  • Noterin imzası, imzalandığı tarih ve şerhi.

İhtarname Örneği

İhtarda bulunan kişinin adı, soyadı, adresi ve T.C.

Muhatabın adı, soyadı, adresi ve T.C.

Konu: Aradan 4 ay geçen kira borcunun ödenmemesi

Açıklama:

1- İmzalanan sözleşme de yer almasına rağmen ayın 5’inde ödenmesi gereken kira borcu 4 aydan beri ödenmemiştir.

2- ……. Kira bedeli ile oturduğunuz dairemizde toplamda …….. TL borcunuz oluşturmuştur.

3- İhbarname elinize ulaştığı tarihten itibaren 30 gün içerisinde borcunuzu ödemenizi aksi takdirde borçlar kanunun 315. maddesine dayanarak hakkınızda yasal süreç başlatılacağı, oluşabilecek dava, avukatlık ve diğer ücretleri ödemeniz gerektiğini ibraz ederiz.

Netice:

İşbu tebligat elinize geçtiği tarihten itibaren bir hafta içerisinde bizimle iletişim kurmanız ve 30 gün içerisinde borcunuzu ödemenizi rica ederiz.

İsim Soyisim 

İmza

 

Sayın Noter 

3 nüshadan oluşan bu ihbarnamenin bir nüshasını muhataba, bir nüshasını size ve bir nüshasını bana vermenizi talep ederim. (Tarih)

HFK Hukuk Bürosu olarak uzman ekibimiz ile birlikte ihtiyaç duyacağınız her konuda olduğu gibi alacaklarımızı tahsil etmek ve haklarınızı korumak için gerekli olan ihtarnamelerde de size yardımcı oluyoruz.